Olej z pestek moreli

Wszyscy wiemy, jak ważne jest spożywanie zdrowych tłuszczy. Najlepsze dla naszego zdrowia są te zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli oleje roślinne i tłuszcze pochodzące z ryb morskich. Jednym ze zdrowych tłuszczy jest olej z pestek moreli, zawierający kwas linolowy i oleinowy. Tłoczy się go z pestek moreli zwyczajnej na zimno, a najbardziej wartościowy jest ten nieoczyszczony, gdyż zawiera największą bombę witaminową. Kolor tego oleju jest jasnożółty, a smak bardzo delikatny. Olej ten ma bardzo duże ilości witaminy B 17, inaczej zwanej amigdaliną, która jest naturalnym lekarstwem na choroby nowotworowe oraz niszczącym komórki rakowe. Poza tym zawiera wiele innych witamin, ważnych nie tylko dla zdrowia, ale i urody, takich jak witamina A, B i E. Olej z pestek moreli jest również używany jako naturalny kosmetyk, nakładany na twarz, zregeneruje ją, nawilży i odżywi, a stosowany na włosy widocznie poprawi ich kondycję. W kuchni najlepiej używać go do sałatek, bo podczas obróbki cieplnej zabijemy jego właściwości. Olej ten zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co koniecznie przechowujmy go w lodówce. Warto także wiedzieć, że właściwości oleju morelowego doskonale wpływają na serce i układ krążenia, a także działają przeciwzapalnie i wzmacniają nasza odporność. Olej ten jest więc niezbędny, by utrzymać dobre zdrowie, witalność i urodę.

Dodaj komentarz