Olej sojowy

Co zażywać, gdy podupada nam zdrowie, tracimy pamięć i koncentrację albo chcemy opóźnić starzenie? W aptekach znajdziemy całe mnóstwo suplementów diety, ale czy warto niszczyć żołądek i wątrobę chemicznymi tabletkami? Na pewno nie, lepszym rozwiązaniem będzie włączenie do diety zdrowych olejów roślinnych, takich jak olej sojowy. Olej ten wytwarzany jest z soi zwyczajnej poprzez tłoczenie na zimno, dzięki czemu zachowuje właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Wspomaga działanie mózgu i układu nerwowego dzięki zawartym w nim kwasom jednonienasyconym oraz wielonienasyconym. Obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy, a także chroni przed chorobami układu krążenia. W kosmetyce olej sojowy używany jest do produkcji kremów, balsamów, emulsji do mycia, mydeł oraz różnego rodzaju olejków. Stosuje się go do skóry tłustej, gdyż niweluje wydzielanie sebum. Olej ten zawiera witaminę E, dzięki czemu jest silnym przeciwutleniaczem, opóźnia procesy starzenia i chroni przed działaniem wolnych rodników. Warto wiedzieć, że soja jest również dość silnym alergenem, więc jeśli jesteśmy na nią uczuleni, musimy uważać ze stosowaniem, zwłaszcza w kuchni.

Dodaj komentarz