Kiełki

Jedną z najbardziej zdrowych i ekologicznych żywności są kiełki jakie możemy kupić w sklepie. Takie kiełki mają bardzo krótki termin ważności co świadczy o tym że naprawdę są naturalne. Najczęściej kupujemy kiełki rzodkiewki bo są one najlepsze. Jeśli ktoś nie lubi ostrego jedzenia to takie kiełki nie przypadną mu go gustu. Trzeba przyznać że nieźle pieką w język. Można bez problemu samemu wyhodować takie kiełki w ogródku albo w większej doniczce na oknie. Najważniejsze to jeść je regularnie bo zawierają bardzo dużo witamin i minerałów które są nam potrzebne do normalnego funkcjonowania. Kto nie jadł nigdy kiełków powinien w swoim sklepie zapytać czy jest możliwość ich kupna. Nie są one drogie, a naprawdę w połączeniu z wędlinami czy serem smakują rewelacyjnie. Zdrowie powinno być zawsze na pierwszym miejscu.
Ekologiczne uprawy

Każdy z nas może mieć ekologiczną uprawę w swoim ogródku. Najważniejsze to niestosować chemii i nawozów sztucznych. Wystarczy dodawać wszystko co naturalne i zgodne z naturą. Wtedy nasze warzywa będą o wiele lepiej wyglądały i smakowały. Jeśli ktoś chce prowadzić uprawy ekologiczne na szerszą skalę to będzie potrzebował wielu pozwoleń. Nie da się od tak tego zrobić z roku na rok. Będą specjalne kontrolę które będą się przyglądały co jest stosowane i w jakiej ilości. Jedno jest pewne jeśli nasza uprawa zostanie zakwalifikowana jako ekologiczna to nie będziemy się musieli martwić sprzedażą marchwi po dwadzieścia groszy za kilogram. Wtedy ceny idą mocno w górę i można odbić się trochę przez te lata kiedy czekaliśmy na odpowiednie certyfikaty. Wszyscy mają dość sztucznego jedzenia i takie uprawy mają wielką przyszłość.

Dodaj komentarz